Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Seminar privind acreditarea instituțională a înstituțiilor de învățământ superior din RM

                                                                                


În  perioada 29-30 martie 2022, Universitatea din Leipzig, Germania, a organizat un Seminar privind acreditarea instituțională a înstituțiilor de învățământ superior din Republica Moldova  în cadrul proiectului Erasmus+ Enhancement of Quality Assurance in Higher Education System in Moldova - QFORTE (număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP). Evenimentul s-a desfășurat în format online.

La eveniment au participat circa 40 de participanți: reprezentanți din cadrul universităților partenere din Republica Moldova și instituțiilor partnere ale UE (Germania, Franța, Spania și Slovenia), reprezentanții Ministerului Educației și Cercetării din RM și Agenției Naționale de Asigurare a Calității în Educație și Cercetare.

Seminarul a fost condus de către dna Nadejda Velișco, coordonatorul proiectului QFORTE și dna Victoria Reinhardt, dr., șefa Oficiului Studii și Dezvoltare Curriculară, Facultatea de Științe Sociale și Filosofie, Universitatea din Leipzig. 

În prima zi a Seminarului s-au desfășurat două sesiuni de lucru. Reprezentanta Agenției Centrale de  Evaluare și Acreditare (ZevA) Anja Grube, în prima sesiune de lucru, a prezentat informații referitor la profilul, misiunea, serviciile și activitățile agenției (ZevA), condițiile de bază și etapele procedurale pentru acreditarea instituțională internațională.

În cadrul sesiunii a doua, Sonja Mikeska, expert în domeniul asigurării calității (FH Munster) a vorbit despre acreditarea instituțională și anume: cadrul legal, conceptul, metodologia, procedurile, avantajele și oportunitățile acreditării instituționale internaționale și bunele practici.

Cea de-a treia sesiune de lucru s-a desfășurat în a doua zi a Seminarului. Nora Skaburskiene, șefa Departamentului de Management al Calității al Universității Tehnice Gediminas din Vilnius, a împărtășit experiența instituțiilor superioare lituaniene în domeniul acreditării internaționale, subliniind provocările, avantajele și beneficiile pentru instituțiile de învățământ superior. De asemenea, au fost menționate și dificultățile de ordin managerial, organizatoric, financiar, intercultural în procesul de acreditare instuituțională.

Evenimentul s-a finalizat cu o masă rotundă, unde participanții au abordat diverse aspecte ale acreditării internaționale pentru instituțiile de învățământ superior din Republica Moldova: cadrul legal, cerințe, obiective, condiții de finanțare, scenarii posibile și provocări.

Programul Seminarului


Mai multe detalii despre proiectul QFORTE  găsiți pe pagina oficială a proiectului: https://qforte.usm.md/ și pe pagina AMTAP a proiectului QFORTE: https://amtap.md/ro/qforte/

 

Data: 29-30.03.2022

Locul desfășurării: Leipzig, Online

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.