În data de 25 mai 2022, Universitatea de Stat din Moldova, instituția coordonatoare a proiectului Erasmus+ Îmbunătățirea asigurării calității în sistemul de învățământ superior din Moldova - QFORTE (număr de referință: 617490-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP), a organizat o Ședință online, scopul acesteia fiind prezentarea și discutarea proiectelor Strategiilor instituționale privind asigurarea calității. Ședința a fost condusă de către Nadejda Velișco, Grant Coordonator QFORTE. La discuție au participat reprezentanți din toate universitățile partenere, reprezentanții ANACEC, precum și Andrei Chiciuc – Președintele ANACEC. Din partea AMTAP la ședință au participat Victoria Melnic, dr., profesor universitar, rector AMTAP – coordonatorul instituțional al proiectului și Ruslana Roman, dr., conferențiar universitar, șefa secției Managementul Calității și Dezvoltare Curriculară.
Proiectele strategiilor instituționale de asigurare a calității au fost prezentate de către vicerectorii pentru educație sau șefii departamentelor de asigurare a calității, făcând astfel schimb de experiență și bune practici. S-a evidențiat că, în pofida faptului existenței multor reglementări instituționale privind asigurarea calității, totuși se face evident lipsa unui document instituțional strategic care ar acoperi toate nivelurile unei instituții, cu indicatori de performanță și planuri de acțiune detaliate.
Dna Nadejda Velișco a sugerat instituțiilor să respecte formatul general recomandat al strategiei:
În cadrul ședinței s-a discutat despre importanța corelării Strategiilor instituționale privind asigurarea calității cu Strategiile de dezvoltare instituțională și cu alte reglementări privind asigurarea calității. De asemenea, s-a menționat despre principiul sistemului de învățământ incluziv, care ar trebui să fie mai vizibil în strategii, fiind un element important al calității instituționale; despre acordarea atenției deosebite programelor comune, ca element important al internaționalizării și dezvoltării instituționale.
S-au recomandat pentru consultare 2 surse importante:
S-a atras atenția referitor la riscurile legate de implementarea strategiilor instituționale. A fost accentuat faptul că anticiparea riscurilor are o importanță majoră pentru dezvoltarea strategică instituțională și trebuie de prevăzut măsuri necesare pentru diminuarea efectelor riscurilor.
Îa partea a doua a Ședinței, dnul Andrei Chiciuc - Președintele ANACEC, a prezentat rezultatele selecției Agențiilor de Asigurare a Calității în scopul acreditării instituționale.
S-a menționat că au fost 6 agenții care și-au exprimat interesul față de propunerea QFORTE: AIC - Letonia, Evalag - Germania, ZEvA – Germania, ARACIS – România, NCPA- Rusia, ANQA – Armenia. Costurile serviciilor de acreditare au fost, de asemenea, prezentate partenerilor de proiect, precum și unele condiții. În urma discuțiilor, toți partenerii au remarcat că Agenția Română de Asigurare a Calitâții în Învățământul Superior (ARACIS) este cea mai potrivită datorită rentabilității, lipsei barierei lingvistice și a bunei cunoașteri și expertize a sistemului educațional din Republica Moldova.
În final, Nadejda Velișco a mulțumit universităților partenere pentru munca depusă, menționând că evenimentele ulterioare ale proiectului sunt foarte importante și va fi nevoie de eforturi consolidate pentru a atinge toate livrabilele proiectului.
Mai multe detalii despre proiectul QFORTE găsiți pe pagina oficială a proiectului: https://qforte.usm.md/ și pe pagina AMTAP a proiectului QFORTE: https://amtap.md/ro/qforte/
Data: 25.05.2022
Locul desfășurării: Chișinău, Online