PUBLICAȚII VALOROASE ÎN CADRUL PROIECTULUI JEAN MONNET TEIDCIPEI
Proiectul Jean Monnet TEIDCIPEI „Dezvoltarea identității europene prin cultură în procesul de integrare europeană” marchează o nouă realizare prin publicarea a două articole științifice de către membrii echipei proiectului în prestigioasa revistă științifică a AMTAP.
În articolul „Leadership – o competiție pentru a influența și a schimba societățile contemporane”, Mariana Zubenschi analizează interdependența dintre leadership, schimbarea socială și identitatea colectivă, subliniind rolul liderilor în mobilizarea comunităților în jurul unei viziuni comune pentru viitor. Studiul oferă perspective inovatoare asupra leadership-ului ca forță transformatoare, evidențiind contribuția acestuia la schimbările societale și la consolidarea identității europene.
Ludmila Lazarev explorează rolul crucial al memoriei culturale în formarea și consolidarea identității europene în articolul „Memoria culturală ca fundament al identității europene”. Studiul subliniază contribuția moștenirii culturale comune, influențate de antichitatea clasică, creștinism, Renaștere, Iluminism și experiențele istorice ale secolului XX, la crearea unui sentiment de apartenență și coeziune europeană. Referindu-se la provocările și specificul construirii memoriei culturale în Republica Moldova, autoarea menționează necesitatea creării unor narative colective inclusive. L.Lazarev subliniază importanța politicilor culturale și a inițiativelor care încurajează cultura rememorării pentru ca statele să se împace cu trecutul lor, adoptând în același timp, principii și valori europene.
Aceste contribuții științifice reflectă angajamentul proiectului TEIDCIPEI în promovarea cercetării interdisciplinare asupra culturii, ca factor esențial în procesul de integrare europeană.
Articolele pot fi accesate aici:
https://revista.amtap.md/wp-content/files_mf/1733315978studiul_artelor2024nr.1.pdf
„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.”