Proiectului european Jean Monnet Module TEIDCIPEI va fi implementat la AMTAP
Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice din Republica Moldova este una dintre cele patru instituții de învățământ superior din Republica Moldova câștigătoare în cadrul selecției 2022 pentru proiectele Erasmus+ Jean Monnet, fiind prima experiență a instituției de a coordona un proiect european Erasmus+ în calitate de beneficiar.
La 30 noiembrie 2022 a avut loc lansarea proiectului selectat și finanțat de către Comisia Europeană 101085561 — TEIDCIPEI — ERASMUS-JMO-2022-HEI-TCH-RSCH The European Identity Development Through Culture in the Process of European Integration( Dezvoltarea identității europene prin cultură în procesul de integrare europeană) în cadrul ședinței Senatului academiei, care a avut loc în Sala Senatului(bl.1, str. Mateevici, 111).
Activitățile Jean Monnet sunt concepute pentru a sprijină predarea, cercetarea și dezbaterea în domeniul studiilor Uniunii Europene, iar Modulul Jean Monnet presupune implementarea cursurilor universitare privind integrarea europeană. Este pentru prima dată când în țara noastră este selectat un proiect Jean Monnet ce ține de studiile culturale europene.
Ludmila Lazarev, șefa departamentului Științe Socio- Umanistice și Limbi Moderne, autoarea și coordonatoarea proiectului a prezentat scopul, obiectivele generale și specifice ale proiectului TEIDCIPEI, activitățile planificate pentru realizarea lor, grupurile-țintă, dar și rezultatele și efectele așteptate. Proiectul presupune consolidarea conținutului curriculumului universitar prin introducerea unui Modul Interdisciplinar privind Identitatea Culturală Europeană la cele 3 facultăți ale AMTAP; elaborarea și publicarea a 3 curriculum-uri inovative în format digital pentru învățare hibridă; activități de cercetare, participare la conferințe internaționale și publicarea articolelor științifice(5) la tematica proiectului; organizarea a două workshop-uri pentru factori de decizie din domeniul culturii, consilieri locali, reprezentanți ai societății civile, cadre didactice și academice etc.; comunicarea și promovarea rezultatelor proiectului pe pagina web a instituției și pe pagina de Facebook a Departamentului Științe Socio-umanistice și Limbi Moderne.
Prezentarea proiectului în cadrul Senatului AMTAP a creat o posibilitate de a informa comunitatea academică a instituției cu privire la perspectivele și oportunitățile pe care le oferă activitățile de implementare ale proiectului, de a încuraja participarea la activitățile propuse, stimulând dezbaterea publică despre cetățenie democratică, implicare în viața comunității, angajament față de valorile europene și promovarea lor prin activități profesionale culturale pentru implementarea cu succes a obiectivelor procesului de integrare europeană a țării.
„Acest proiect este finanțat de Comisia Europeană. Suportul financiar din partea Comisiei Europene pentru acest proiect nu constituie o andosare a conținutului care reflectă doar părerile autorilor, şi Comisia nu poate purta răspundere pentru orice mod de utilizare a informației incluse în prezentul proiect de document”
Data: 30 noiembrie 2022
Locul desfășurării: Sala Senatului (bl.1, str. Mateevici, 111).