La 8-9 februarie 2024 Academia de Științe a Moldovei a organizat conferința internațională „PATRIMONIUL CULTURAL DE IERI – IMPLICAȚII ÎN DEZVOLTAREA SOCIETĂȚII DE MÂINE”. În cadrul conferinței Ludmila Lazarev, coordonatorul proiectului TEIDCIPEI, a prezentat comunicarea "ELENA ALISTAR – UN SPIRIT EUROPEAN AL BASARABIEI INTERBELICE /ELENA ALISTAR – A EUROPEAN SPIRIT OF INTERWAR BESSARABIA” în secțiunea „Prezență și influență: femeile în istoria Românilor/ Presence and influence: women in Romanian history”. Vorbitorii s-au referit la importanța valorizării trecutului , a personalităților istorice, în special al femeilor, care in perioade complicate, au dat dovadă de caracter, capacități intelectuale deosebite, spirit organizatoric și creativitate, contribuind la dezvoltarea culturii și a societății în ansamblu.
Conferința a fost organizată în parteneriat cu Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (Iași, România);Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Lviv, Ucraina);Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (Buzău, România); Universitatea Liberă din Berlin (Germania); Școala Doctorală Științe Umanistice și ale Educației a Universității de Stat din Moldova în colaborare cu Universitatea Pedagogică de Stat „Ion Creangă” din Chișinău;Muzeul Național de Istorie a Moldovei; Institutul de Chimie Macromoleculară „Petru Poni”, Iași,Institutul Național de Cercetare în Medicină și Sănătate al Universității de Stat de Medicină și Farmacie „Nicolae Testemițanu”.
Cea de-a IX-a ediție a conferinței cu genericul „FEMEILE ÎN CERCETARE: DESTINE, CONTRIBUȚII, PERSPECTIVE” (Women in research: destinies, contributions, perspectives) a fost dedicată Zilei Internaționale a Femeilor și fetelor cu activități în domeniul științei, marcată anual la 11 februarie. Ediția din acest an s-a desfășurat într-un format hibrid. La conferință au participat femei din diferite domenii de cercetare, inovare și tehnologie (științe sociale, economice, umanistice și arte, agricultură, biologie, mediu, medicină; științe exacte și inginerești).
Agenda conferinței disponibilă:
„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.”
Data: 8-9 februarie 2024
Locul desfășurării: ASM