EVENIMENT INTERDISCIPLINAR ÎN CADRUL PROIECTULUI TEIDCIPEI
Pe12 februarie, la Centrul industriilor creative Artcor, am celebrat cultura europeană printr-o îmbinare armonioasă de reflecție academică, muzică și artă plastică, în cadrul evenimentului „Mitul în universul poetic eminescian: o perspectivă europeană”.
Ludmila Lazarev, dr., conf. univ., coordonatoarea proiectului Jean Monnet TEIDCIPEI,
a deschis evenimentul cu un cuvânt de salut, evidențiind legătura profundă dintre vocația universală a operei eminesciene și modul în care miturile și filosofia poetului reflectă valorile fundamentale ale spiritualității românești și identității europene. Rectorul Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, Victoria Melnic, dr., prof.univ., Maestru în Artă, în adresarea sa către publicul prezent a subliniat semnificația acestuia în contextul Anului Mihai Eminescu și al celebrării a 175 de ani de la nașterea marelui poet. Evenimentul a fost onorat de prezența Laurei Tugarev, dr., conf. univ., șefă a Departamentului Teoria și Practica Jurnalismului, Facultatea Jurnalism și Științe ale Comunicării, Universitatea de Stat din Moldova, în calitate de coorganizator al evenimentului. Dna L.Tugarev a subliniat actualitatea operei eminesciene și impactul profund al acestuia asupra formării identității culturale a noii generații.
Prelegerea publică „Universul eminescian: de la Hyperion la Cosmos”, susținută de Victoria Fonari, dr., conf. univ., a adus o perspectivă interdisciplinară asupra dimensiunii mitologice a operei lui Mihai Eminescu.
Un moment literar deosebit a fost lansarea cărții „Mitologie”, un suport de curs bazat pe cercetările autoarei, Victoria Fonari, prezentată de profesori și invitați de prestigiu: Tatiana Comendant, Dr. Conf. Univ., Prorector AMTAP, Ana Ghilas, Dr. Hab. Conf. Univ., Victoria Rocaciuc, Dr. Hab. Conf. Univ., Ecaterina Iudina, Lector Univ., și Natalia Sattarova, absolventă AMTAP.
Muzica compozitorului Ștefan Neaga, interpretată de Cătălina Cojocaru, studentă la facultatea Artă Muzicală, violonistă, coordonată de Zinaida Brânzilă-Coșleț, Dr. Maestru în Artă, a adus o atmosferă emoționantă și profundă acestui eveniment. Recitalul poetic susținut de studenții-actori (anul II), sub îndrumarea lui Gheorghe Pietraru, Artist Emerit, a oferit o incursiune în lumea versurilor eminesciene, iar vernisajul, coordonat de Elena Frunze, Lector Univ., a completat perfect acest eveniment cultural deosebit.
La eveniment au participat studenți, profesori din diferitor instituții de învățământ, inclusiv licee, dar și publicul larg interesat de tematica evenimentului. De asemenea, evenimentul a fost onorat de prezența atașaților culturali ai Ambasadei Belgiei în Republica Moldova, Ambasadei Italiei în Republica Moldova, precum și a colegilor-cercetători din România și China.
Programul evenimentului aici
Pentru detalii: www.facebook.com
„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.”
Data: 12 februarie,ora 12:00
Locul desfășurării: Artcor