DESPRE IDENTITATE ÎN CONTEXTUL ZILELOR EUROPENE ALE PATRIMONIULUI
În cadrul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural, s-a desfășurat cea de-a X-a ediție a conferinței științifice internaționale „Patrimoniul cultural de ieri – implicații în dezvoltarea societății de mâine”, cu secțiuni organizate în trei orașe: Chișinău, Iași și Lviv. Acest eveniment a reunit reprezentanți de la universități din România, Ucraina și Republica Moldova, care au discutat despre rolul patrimoniului cultural în dezvoltarea societății.
La lucrările conferinței și-a adus contribuția Ludmila Lazarev, coordonatorul proiectului Jean Monnet TEIDCIPEI, din partea Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice, în cadrul secțiunii „Știința istorică între provocări și perspective”. Comunicarea sa, intitulată „Ideea europeană în România interbelică: dezbateri și evoluții”, a adus în discuție diversitatea de opinii și contradicțiile din spațiul românesc interbelic în jurul chestiunii unificării europene, aspecte care au stimulat o amplă dezbatere în rândul participanților.
Conferința a inclus, de asemenea, diverse secțiuni tematice, printre care:
Evenimentul a fost organizat de către Academia de Științe a Moldovei, Centrul Mitropolitan de Cercetări Științifice TABOR (Iași, România), Institutul de Etnologie al Academiei Naționale de Științe a Ucrainei (Lviv), Institutul European pentru Cercetări Multidisciplinare (Buzău, România) și Universitatea Liberă din Berlin, în parteneriat cu mai multe universități și instituții culturale din Moldova.
Pentru mai multe detalii despre eveniment, accesați:
Invitație la dialog în contextul Zilelor Europene ale Patrimoniului Cultural
Programul conferinței poate fi consultat aici:
Programul conferinței
„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.”
Data: 19 - 20 septembrie 2024
Locul desfășurării: Academia de Științe a Moldovei, USM