Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Conferința finală și Reuniunea a 6-a a Consorțiului proiectului ERASMUS+ QFORTE

                                                                                        


În perioada 1-2 mai 2024, la Universitatea de Stat din Moldova a avut loc Conferința Finală a proiectului QFORTEEnhancement the Quality Assurance in Higher Education System in Moldova (număr de referință 618742-EPP-1-2020-1-MD-EPPKA2-CBHE-SP) și Reuniunea a 6-a a Consorțiului proiectului.

Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice a fost reprezentată de către Victoria MELNIC, rector, coordonatorul instituțional al proiectului, Pavel GAMURARI, prorector pentru activitate didactică, asigurarea calității și internaționalizare și Ruslana ROMAN, șefa secției Managementul Calității și Dezvoltare Curriculară.

 

Conferința a început cu mesaje de salut din partea dnei Nadejda VELIȘCO, secretar general al Ministerului Educației și Cercetării – coordonatorul național al proiectului QFORTE și a rectorului USM – Igor ȘAROV. De asemenea, cu discursuri de bun venit adresate participanților au venit Dan PERCIUN, Ministrul Educației și Cercetării al Republicii Moldova, Claudia MELINTE, coordonatorul național al oficiului ERASMUS+ în Moldova și Franzi DEMŠAR, președintele CEENQA.

 

Evenimentul a inclus 4 sesiuni în cadrul cărora participanții au discutat rezultatele și realizările proiectului QFORTE, precum și perspectivele dezvoltării unui sistem de asigurare a calității în învățământul superior din țară.

 

În prima sesiune a Conferinței finale - CONSOLIDAREA PROCESELOR DE ASIGURARE A CALITĂŢII ÎN SISTEMUL DE ÎNVĂŢĂMÂNT SUPERIOR DIN MOLDOVA – dna Lilia PARHOMENCO, șefa Direcției coordonare de politici publice și integrare europeană (MEC),  dna Doina USACI, șefa Direcției de politici în domeniul învățământului superior (MEC) și dna Felicia BANU, șefa Departamentului de evaluare a învățământului superior (ANACEC) au prezentat propuneri de legislație națională privind asigurarea calității la nivel instituțional și instrumentele de asigurare a calității, mecanismul de asigurare a calității pentru programele de studii superioare comune și modificări ale profilului țării în asigurarea calității ca urmare a implementării proiectului QFORTE.

 

În sesiunea a doua - PERCEPȚIA ACTORILOR INTERESAȚI PE DIMENSIUNEA ACREDITĂRILOR INSTITUȚIONALE - participanții au discutat despre implementarea Strategiilor instituționale de asigurare a calității și a Manualelor calității elaborate în cadrul proiectului și au discutat despre impactul activităților QFORTE asupra instituțiilor de învățământ superior.

 

Cea de-a treia sesiune - DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE ASIGURARE A CALITĂȚII ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN REPUBLICA MOLDOVA: VIZIUNE DIN AFARA ȚĂRII - a fost dedicată dezvoltării sistemului de asigurare a calității învățământului superior din Republica Moldova din punctul de vedere al experților străini. Au fost susținute prezentări de Dr. Alina TOFAN (Universitatea din Leipzig, Germania), Marta PLAZA (Universitatea din Salamanca, Spania) și Jan ENGELMANN (CEENQA, Germania).

 

În sesiunea finală - DEZVOLTAREA SISTEMULUI DE ASIGURARE A CALITĂȚII ÎN ÎNVĂȚĂMÂNTUL SUPERIOR DIN REPUBLICA MOLDOVA: CONCLUZII - dna Nadejda VELIȘCO a prezentat impactul proiectului QFORTE asupra calității învățământului superior din Moldova, iar dna Otillia DANDARA, prorector al Universității de Stat din Moldova, a prezentat Planul de sustenabilitate al proiectului.

 

Conferința s-a încheiat cu discuții despre impactul proiectului QFORTE asupra calității programelor de studii, precum și despre participarea cadrelor didactice și a studenților în procesul de asigurare a calității învățământului superior din Republica Moldova.

Au fost aduse mulțumiri tuturor participanților, partenerilor europeni și nu în ultimul rând dnei Nadejda VELIȘCO care a coordonat întregul proiect.

 

Reuniunea a 6-a a Consorțiului a avut loc pe data de 2 mai 2024, în cadrul căreia s-au discutat probleme de ordin organizatoric legate de verificarea livrabilelor, rapoartelor de activitate și de diseminare, precum și de organizarea sondajului de satisfacție. De asemenea, s-a discutat și despre raportarea finală a proiectului.

 

Programul Conferinței

Programul Reuniunii


Mai multe detalii despre proiectul QFORTE găsiți pe pagina oficială proiectului: https://qforte.usm.md/ și pe pagina AMTAP a proiectului QFORTE: https://amtap.md/ro/qforte/

 

Data: 01-02.05.2024

Locul desfășurării: USM, Chișinău

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.