Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice

Cercetarea științifică în cadrul proiectului Jean Monnet TEIDCIPEI

 

 

Cercetarea științifică în cadrul proiectului Jean Monnet TEIDCIPEI

În deplină concordanță cu scopul proiectului TEIDCIPEI de consolidare a importanței cercetării și a predării în promovareea identității culturale europene printre tinerii creatori echipa proiectului a desfășurat ample activități de cercetare pe parcursul primului an de implementare a proiectului.  Ca urmare a acestor cercetări, au fost publicate cele trei curriculumuri inovatoare pentru cursurile din cadrul Modulului Interdisciplinar privind Identitatea Culturală Europeană, atât la nivel de licență, cât și de masterat. De asemenea, au fost publicate articole care explorează tematica proiectului în reviste și culegeri științifice. Printre acestea, se numără  articolul "Promovarea Identității Culturale Europene în Mass-media" https://repository.amtap.md/handle/123456789/245 în volumul „Cercetarea istorică și culturologică în spațiul unitar european: paradigme, realități, perspective” (Chişinău, CEP UPS „I.Creangă”, 2023) semnat de Ludmila Lazarev, dr., conf. univ., titulara cursului „Civilizație europeană și identitate culturală”. Acest studiu este dedicat problematicii culturale europene în audiovizualul  Republicii Moldova, resurselor și metodelor utilizate în menținerea interesului cetățenilor față de tematica dată, precum și promovării sentimentului de europenitate.

Victoria Rocaciuc, doctor habilitat, conf. univ., titulara cursului „Curente și sinteze în arta europeană modernă și contemporană ” a publicat lucrarea „Reflection Of The Process Of Developing The European Identity On Example Of Studying The Artistic Values Of Illustrations For Literary Sketches, Short Stories And Novels Signed By Moldavian Artist Ilia Bogdesco , în culegerea conferinței din Canakkale, Turcia, la care a participat online la 13-15 octombrie 2023.   ( S. Kale. Conference Book Of Ases International Canakkale Scientific Studies Conference. Malatya: Ases Congress Organization Publishing, 2023, pp.318) https://repository.amtap.md/handle/123456789/246 În acest studiu V. Rocaciuc evidențiază evoluția și aspectele cele mai semnificative ale ilustrațiilor create de artistul vizual moldovean Ilia Bogdesco, totodată  transmițând publicului o perspectivă asupra dinamicii sistemelor formale ale artei moderne și contemporane, limbajelor plastice și tipologiilor artistice, în raport cu cerințele culturale și tehnologice ale modernității europene.

Un alt articol semnat de Victoria Rocaciuc este „Creația Victoriei Cozmolici, un subtil univers al naturii și feminității”, apărut în prestigioasa revistă „Academos” a Academiei de Științe a Moldovei  (2023, nr.3, pp. 159-163). https://repository.amtap.md/handle/123456789/287 Investigația este consacrată analizei operei unei artiste plastice contemporane de renume din Republica Moldova, axându-se pe înțelegerea principiilor formal-stilistice și morfologice, inspirate din diverse curente ale artei europene moderne și contemporane, în care abstractizarea rămâne un element central.

Aceste articole reprezintă un suport metodologic important pentru cursurile din cadrul modulului interdisciplinar pentru studenții de la ciclurile de studii universitare de licență și  masterat  în domeniul artelor, și aduc contribuție la dezvoltarea studiilor culturale europene în Republica Moldova.

 


Mai multe detalii despre proiectul TEIDCIPEI  găsiți pe pagina AMTAP a proiectului TEIDCIPEI:  https://amtap.md/ro/despre-teidcipei.html

„Finanțat de Uniunea Europeană. Punctele de vedere și opiniile exprimate aparțin, însă, exclusiv autorului (autorilor) și nu reflectă neapărat punctele de vedere și opiniile Uniunii Europene sau ale Agenției Executive Europene pentru Educație și Cultură (EACEA). Nici Uniunea Europeană și nici EACEA nu pot fi considerate răspunzătoare pentru acestea.”

 

Спасибо за заявку
Ожидайте нашего звонка.