Colectivul Facultății Artă Teatrală, Coregrafică și Multimedia a Academiei de Muzică Teatru și Arte Plastice exprimă sincere condoleanțe familiei și celor apropiați în legătură cu plecarea din viață a profesorului universitar Grigore Rusu, personalitate marcantă în domeniul artei teatrale, actor, pedagog, autor.
Născut la 9 aprilie 1936 în satul Mândâc, plasa Târnova, județul Soroca, Regatul României, a absolvit Școala Superioară de Artă Teatrală „Boris Şciukin” din Moscova în anul 1960, ca apoi împreună cu colegii săi, acea trupă de aur a anilor 60, să întemeieze teatrul „Luceafărul”.
Grigore Rusu a activat pe scena Teatrului „Luceafărul” timp de 26 ani, interpretând mai mult de 80 de roluri, printre care Von Calb din „Intrigă şi iubire”, Daniel din „Nota zero la purtare”, Andrew Agucchek din „A 12 noapte”, Andrei din „Voiaj de nuntă”, Osipbai din „Înălţare pe muntele Fujiyama”, Ahov din „Banii sunt ochiul dracului”, Scîrţu şi Spiruc din „Pe-un picior de plai” Geon din „Lizi Mak-Key” și atâtea altele.
A realizat un șir de roluri în cinematografie la studioul „Moldova-film”, precum și rolul lui I. I. Bodiul din filmul lui Mihail Calic „Ani şi filme” la studioul cinematografic „Maxim Gorki” din Moscova.
Începând cu anul 1966 Grigore Rusu îmbrățișează și profesia de pedagog de arta vorbirii scenice mai întâi la filiala Şcolii Superioare de Artă Teatră „Boris Şciukin” de pe lîngă Teatrul „Luceafărul”, iar mai apoi la Academia de Muzică, Teatru și Arte Plastice (pe atunci Institutul de Stat al Artelor).
Pe parcursul activității pedagogice a condus mai multe catedre: Regie Estradă și Manifestări Publice, Arta Actorului și cea de Arta Vorbirii și Canto.
Grigore Rusu este autorul primului manual de vorbire scenică din Moldova – „Arta vorbirii”, editat în 1998. Scrie și editează un șir de monografii despre personalitățile marcante ale teatrului moldovenesc: Eugeniu Ureche, Valeriu Cupcea, Constanța Tîrţău, Veniamin Apostol şi Petru Baracci, cât și mai multe lucrări metodico-ştiinţifice şi de analiză a fenomenului teatral. În anul 2010 editează volumul autobiografic „Evocări”.
Pentru merite deosebite pe tărâmul artistic lui Grigore Rusu i se conferă în 1991 titlul onorific de Maestru Emerit al Artei, iar în 1995 cel de titlu științifico-didactic de profesor universitar.