Aviz
privind susținerea publică a tezei de doctor în studiul artelor și culturologie a dnei Augustina Florea
se anunță susținerea tezei de doctor
Pretendent: FLOREA Augustina
Coordonator ştiinţific: MELNIC Victoria, dr. în studiul artelor, prof. univ.
Tema tezei INFLUENŢE ROMANTICE ÎN SONATELE PENTRU VIOARĂ ŞI PIAN ALE COMPOZITORILOR DIN SPAŢIUL CULTURAL ROMÂNESC (PRIMA JUMĂTATE A SECOLULUI XX)
Specialitatea: 653.01.— Muzicologie
Data: 01 iulie 2022, Ora: 10.00
Locul: Chişinău, str. Alexei Mateevici 87, MD-2009, blocul II al AMTAP, aud. 52
Rezultatele tezei au fost aprobate în cadrul a 14 сonferințe științifico-practice internaționale din țară (6) și străinătate (8), au fost reflectate în 4 articole în reviste din Registrul Naţional al revistelor de profil, 2 articole – în reviste științifice din străinătate, incluse în volume de articole (11) și teze (8) ale forumurilor științifice. În total – 25 de lucrări ştiinţifice publicate în limbile română, engleză și rusă cu un volum sumar de cca 16,75 c.a.
Rezumatul tezei
Problematica abordată:
Scopul cercetării constă în elucidarea procesului evolutiv și evidențierea trăsăturilor specifice ale sonatelor violonistice românești din prima jumătate a secolului XX în contextul continuității tradițiilor componistice ale romantismului muzical european.
Conţinutul de bază al tezei:
Teza constă din introducere, 3 capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 219 de titluri, 135 pagini de text de bază și 4 anexe, 135 pagini ale texului de bază, inclusiv introducerea, trei capitole, concluzii generale și recomandări, bibliografie din 219 de titluri, 152 pagini de anexe care însumează: studiul analitic al sonatelor violonistice ale marilor compozitori romantici; 419 exemple muzicale; 44 tabele; 7 scheme arhitectonice. În Capitolul 1 se analizează situaţia în domeniul cercetărilor ce vizează problematica abordată în prezenta teză, în vederea elaborării bazei metodologice și cadrului conceptual al acesteia. Capitolul 2 conține analiza traiectoriei evolutive ale genului de sonată pentru vioară şi pian în creația componistică românească din prima jumătate a sec. XX în raport cu tendința compozitorilor autohtoni spre armonizarea gândirii muzicale marcate de elemente de origine folclorică cu genurile și formele muzicii academice europene de filiație romantică și unele procedee componistice contemporane. Capitolul 3 dezvăluie asimilarea sistemică a elementelor stilistice romantice la nivelul întregului complex de mijloace de expresie, determinând caracteristicele fundamentale ale sonatelor violonistice: semantico-estetice, sintactico-morfologice și instrumental-timbrale.
Principalele rezultate obţinute:
Rezultatele principale noi obţinute pentru ştiinţă şi practică constau în faptul că a fost realizată:
Teza şi rezumatele pot fi consultate online pe: http://www.cnaa.md/thesis/58371/
Data: 01 iulie 2022, ora 10:00
Locul desfășurării: Chişinău, str. Alexei Mateevici 87, MD-2009, blocul II al AMTAP, aud. 52