Biblioteca Academiei de Muzică, Teatru şi Arte Plastice, păstrătoarea patrimoniului intelectual în domeniul artistic, a fost înfiinţată în 1940 odată cu fondarea Conservatorului de Stat din Chişinău. Originea Bibliotecii rezidă dintr-o moştenire a fondului de carte rămas de la conservatoarele precedente (conservatoarele private „Unirea”, „Naţional” şi Conservatorul Municipal) precum şi a magazinului de note al lui Sicora, care conţinea lucrări ale compozitorilor clasici.
Prima directoare a Bibliotecii, care s-a îngrijit, sprijinită de unele personalități remarcabile din Moldova, să formeze fondurile Bibliotecii de la zero a fost pianista T. Iurcovscaia.
În 1947 colecția Bibliotecii conținea 5000 ex. de cărți, circa 13000 ex. – partituri. Biblioteca avea pe atunci circa 250 de abonați, dintre care 58 pedagogi și 165 studenți. Printre cititorii activi ai bibliotecii erau oameni marcanți ai culturii din Moldova.
Transformările care le-a suportat instituția noastră pe parcursul anilor au vizat, în mare parte, și Biblioteca. Crește colecția Bibliotecii, care în prezent constituie circa 190 000 u. m; au fost organizate servicii dotate cu spații aparte; utilizatorii dispun de săli de lectură în toate cele 3 blocuri de studii ale AMTAP.
În 1968 colectivul Bibliotecii a fost apreciat cu Diploma de gradul III acordată de către Ministerul Culturii al URSS și cu titlul de „Bibliotecă exemplară” conferit de Ministerul Culturii din URSS.
O realizare remarcabilă a Bibliotecii este raportarea ei, în anul 2006, la categoria superioară.
Informațiile despre Bibliotecă sunt cumulate în cadrul unui studiu Istoria Bibliotecii Academiei de Muzică, Teatru și Arte Plastice.